Djurskyddslagens beteskrav.

För er som inte vet det så är jag born and raised på en ganska stor bondgård. Idag läste jag i hemmatidningens nätblaska att ytterligare en lantbrukare blivit anmäld av miljönämnden. Orsak? Att de inte haft korna ute under hela sommaren. Och det är ju jättehemskt. Not. Visst, jag kan förstå djurskyddslagen, de vill att alla djur ska må bra. Visst. Men man måste se saker och ting i ett vidare perspektiv, i alla fall när det gäller beteskravet. För en lantbrukare som har medelmåttigt stora arealer mark, och medelmånga djur, kan kravet att alla kor ska gå ute under sommaren betyda att en stor del av arealen måste gå till betesmark. Resultatet blir då att mindre areal kan brukas för foder, vilket leder till att gården inte får tillräckligt med foder för vintern. Vad betyder det då? Jo, att lantbrukaren blir tvungen att köpa foder, vilket blir otroligt dyrt jämfört med att dra hem det själv. Dessutom är det få lantbrukare som har stora betesarealer så nära gården, vilket måste vara ett krav då kor måste mjölkas två gånger om dagen, annars blir det inte bra, mjölkstockning. Bra djurhälsa får man genom bra djurstallar, med bra syregenomsläpp och låg temperatur. Kall lösdrift mao. Inte genom att tvinga ut de på bete, när det inte finns markresurser för det.
Pappas gård, de har dispans från beteskravet. Tack och lov. Hur skulle det annars se ut? 130 kossor som ska ut varje dag, och in igen. Och var skulle de få plats - finns inga sådana arealer i närheten. De betesmarker som finns är ändå gigantiska. Att gå runt största hagen tar väl 1-1½timme längs med stängslet. Visst, taskig terräng, men ändå. Det är stort.
Varför finns beteskravet? - Ingvar Carlsson ville vara snäll mot Astrid Lindgren när tanten fyllde år. Bara för att hon tyckte att kossor ska gå ute på sommaren så infördes ett sådant krav. Utan en endaste liten tanke på om det skulle gå att genomföra i praktiken.
Men visst, jag gillar djurskyddslagen, till viss del. Att vanvårda djur är inte bra, och skall straffas. Men många av de som jobbar med att ta fram lagen och dess "underlagar" (kan man säga så?), har ingen verklighetsanknytning och borde kanske skaffa sig det först. Innan de klubbar saker som ställer till stora problem för de yrkesverksamma lantbrukare som på ett djurhumant sätt försöker hålla vårt landskap öppet, och vår landsbygd levande.

Så.
Jag vill norrut och klappa kossorna!
Undrar om mor&far satt på vinterdäcken.. kan behövas nu.
Om två månader är jag där.. då är det snart jul :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback