Et tu Brute

Det är nog dags att dra det där gamla över sig och gömma sig någonstans tills förnuftet är tillbaka.
Garden upp.
Känner inte igen mig själv. Det är inte jag. Tycker inte om det här. Skärp dig.


Sommar är annars väldigt trevligt.
Solen värmer, ger färg. Ger trötthet.
Semester snart känns mycket efterlängtat - men kort.
Stockholmshelg - det känns gött. Minisemester!

Det beror helt på sällskapet

I körens sällskap - total trygghet.
I andra sällskap - inte alls.

Hos kören kan jag släppa lite på kontrollen, men ändå ha koll.
I andra sällskap vill jag inte. Det blir så fel.

Kören älskar mig för den jag är. Även när jag druckit lite rödvin (tre glas? fyra? vem vet? vi tömde en bag-in-box. på fem personer...)
Total trygghet. Helt och fullt. Våga släppa loss den där som finns på insidan. Vara mig själv.

Släppte även garden lite, efter ett par glas, vågade se honom mer direkt i ögonen. Han såg på mig lite väl ofta. Tycker jag nog. Det kändes mer normalt. Fast lite spänt (fram till ett par glas). Hur kan jag uppnå den känslan även utan den röda drycken från det fantastiska landet? Vilken tur att det blir sommarlov. Ett inplanerat möte till, sen blir det bara utifall.. man passerar.

I andra sällskap vill jag ha total kontroll. Inte släppa garden. Inte släppa in. Bibehålla muren. Enad front. Inte bryta samman.

Hos kören - frid.

I frid,
vill jag lägga mig ned,
och i frid
vill jag somna in
Ty du Herre
låter mig bo,
i trygghet och i ro..

Nostalgi, Thé och Toast

I helgen var mor&far söderut en sväng. Pappa skulle hämta något pris för några av hans kossor. Mamma skulle shoppa loss i Öret.
Riktigt riktigt skönt o få träffa dem, det blir så långt mellan gångerna så varje liten stund är bara bra. Jag och mamma provsatt varje soffa på IKEA, så i sommar blir det soff&fåtölj-inköp. Sen gick vi på konsert.

En riktigt bra konsert. Nog en av de bättre körkonserter jag varit på. Någonsin. Och jag är extremt kritisk när det kommer till körsång.

Solveig Ågrens kammarkör Stella.
I Rikssalen på slottet.
Otroligt snygga, toksvåra, stycken.
En fantastisk barytonsolist - en sån så man får gåshud på ryggen.
Helt otroligt duktiga, hela kören.. nästan så man vill vara med....

Nostalgikväll med Thé, Toast, Evanescence, och minnen. Goda minnen. Gamla minnen. Nya minnen. Förväntan och förnekelse.
Dags att återknyta lite bekantskaper.


Vårruset

Vårruset.
Det slog mig (och J) några gånger under rusandet vad vi egentligen tänkte på den där gången i april när vi anmälde oss.
Men så här i efterhand. Det känns riktigt skönt. Lär sova som en liten minigris inatt.
Kunde ha gått fortare dock.. var en del sölkorvar ivägen.


Blodomloppet nästa?


Varm, fånig känsla i magen..


Kan man älska nån på avstånd..

.. fast det skiljer många mil?

Nä.Veckans nytillskott
- Mera noter till mig. Sällan kan man bli så lycklig som när en ny fin, oöppnad notbok ramlar in på hallgolvet!!

Saker o ting ter sig.. annorlunda i nyktert vardagsljus.
Förväntan (besvikelse?), förvåning. Eftertänksamhet.
Frågor.

--

Missar Proffice sommarfest. Det är synd.
Den nya profficechefen är en sån person som jag vill lära känna väl. Han verkar så trevlig. (Fast förvirrad på mitt mobilsvar idag, och på Js - roligt)

Efterskalv

Hela den här veckan har varit märklig. Har inte riktigt landat.
Sover dåligt, kommer inte ur sängen på morgonen, är ofokuserad på jobbet och tänker i runda banor hela tiden. Det har känts avslaget.
Kvällens övning har setts framemot, men av vilken anledning har känts oklar. Hela jag känns oklar.

Känner mig trots all glädje och stolthet över Italien (och tillsvidaretjänsten!) rätt så låg.. melankolisk..

Den där varma famnen hade inte varit så fel..

Lite strukturerat

Så, ett mer strukturerat Italien, dag för dag-isch (ytterligare ett långt inlägg mao)

30/4
Jobbar fram tills det blir dags att springa till bussen till Skavsta. Flyg ner. Möts av en italiensk guide som pratar klingande göteborgska - lite hemma trots allt. Buss från Bergamo mot Alessandria på en nästan tom motorväg.
I säng runt 02:00, trots hysteriska fnitterattacker om vilken lysknapp som går till vilken lampa och hur det egentligen fungerar.. och hur ventilationen fungerar (vi gav upp.. ), filosoferande kring de korta sängarna och hur de som var längre än oss sov.....

1/5.
Röd dag, inga öppna affärer inne i Alessandria. Sen frukost, eller det italienarna kallar frukost.. vitt bröd, bakverk, lite skinka/ost.. yoghurt om vi hade tur..
Taxi in till staden (hotellet låg ungefär 4-5km  utanför). Gick på marknaden i ett par timmar, såg mycket både halvsnyggt och helt absurt.
Lunch på uteservering, otroligt gott.
Vädret? 20-22 grader i skuggan och sol.
Promenad runt stadens alla små gränder. Hittade ett mycket mysigt litet torg med en otrolig Gelateria (glassbar). Katedralen var otroligt vacker med helt fantastiska takmålningar -  och akustik. Vi blev tvungna att sjunga lite på Alta trinita.
Taxi tillbaka till hotellet för en kort vila och fotbad i bidén innan avfärd för första övningen i konsertkyrkan.
Fruktansvärd akustik, blev mycket illamående, blev tvungen att köra med öronproppar hela övningen, även då vi sjöng själva. Italienska kören hade fixat "fika", dvs foccacia, kakor och rödvin. Innan Requiem-repet bad K-M mig om assistans med avslaget på Rejoice, och även kanske något mer. (dessutom lånade han mina noter, och har fortfarande kvar dem.. vill ha!). Han förvarnade även om att kyrkan i Novi Ligure var lite svårare, men jag förstod väl inte riktigt vad han menade, men sa väl att "det tar vi då..."

Fixade inte att repa Requiem, lyssnade och fotade istället, akustiken var för besvärande. Efter övningen åkte delar av gänget till en pizzeria, jag åkte till hotellet och tystnaden. I säng på riktigt vid 02:00 då Elle/fyllkajan ramlade in.


2/5

Resa med buss till Genova. Den bra guiden var med oss hela dagen. Mycket trevligt. Bra busschaufför som trots trafikkaos tog oss fram säkert och smidigt.

En lokal guide visade oss Genova, utsiktspunkter över gamla stan, in i gamla hus med häftiga takmålningar och små versioner av Versailles spegelsal. In i en maffig jesuitkyrka där ett par av Rubens första målningar hänger. De är stora på riktigt. Och riktigt riktigt mäktiga. Av de kyrkor jag sett är de mycket vackra och utsmyckade inuti, inte som våra kala lutherska, men mycket tråkigare utvändigt än våra svenska..

Lunch på uteservering i solskenet, glass och fruktinköp från torghandeln innan återfärd till Alessandria.

Vila och fotbad i bidén innan konserten i Chiesa Comunità San Paolo. Vår halva av konserten gick fint. Min insats som avslagare av Rejoice gick bra. Vi sjöng riktigt riktigt bra och fick fina applåder, speciellt när vi sjöng på italienska.

Requiem kändes mest jobbigt. Mådde inte alls bra av allt ljud. Sen sjöng sopransolisten väldigt illa - falskt och eländigt. Efter konserten bjöds vi på middag hos några alpjägare i deras klubblokal. Hyfsat okej mat, men fixade knappt att äta. Propparna i från Requiem och till jag satte mig i bilen på väg tillbaka till hotellet. Det var en trevlig kväll, med försök till kommunikation på engelsk-fransk-italienska, men ljudnivån kändes som tortyr.

Isäng vid 02:30.


3/5

Ledig dag fram till konsert.

Vilket betyder Shopping! Det blev ett par örhängen och ett halsband i silver, samt en plånbok. Mycket trevlig dag. Har verkligen funnit en själ i Elle. Hon är inte klok. Men det är inte jag heller, så det går jämt upp. Rosen är också helt underbar. Vi hade supertrevligt på stan, och åt en god lunch med mycket smaklig Tiramisu som efterrätt. Tillbaka till hotellet för vila och fotbad i bidén.

Buss till Novi Ligure för konserten i Chiesa Della Collegiata. Novi Ligure är en mycket mysig liten stad med kullerstensgator och ett tydligt torg framför kyrkan. Där mötte K-M och italienarna upp oss. Lite info. Lite titt på den vackra kyrkan med den långdragna akustiken, rasnäten i taket och iskylan. Svinkallt därinne verkligen.  Efter infon skulle Elle, Rosen och jag gå en sväng och titta i boutiquerna, då kommer K-M och ber mig om det som sedan störde mig, (och stör mig fortfarande), en bra stund. Eftersom ett par tre av de stycken på programmet var med orgel och orgeln var på läktaren, så ville han att jag skulle leda kören när han spelade. Och eftersom jag är som jag är, och han den han är, och för att jag vet hur känsligt det är att sjunga mot en orgel som är långt borta utan dirigent kunde jag inte tacka nej.  Ville ju även jag att vi skulle låta så bra som möjligt. Men så nervös, och adrenalinstinn, som jag blev har jag nog aldrig någonsin varit förrut.  Nerstressningen som Elle jobbat hårt på dagarna innan försvann som i en svinblink. Det är svårt att leda en kör framför sig, ha organisten på en läktare (en halvmil bort känns det som), bakom ryggen med enda kontakten genom en backspegel (organist och dirigent har ryggarna mot varann, med ögonkontakt är det mycket enklare). Såg nog inte så mycket av stan, var mest nervös och orolig för vad jag gett mig in på. Övningen senare gick väl hyfsat, K-M följde mig rätt okej och jag var bara ute och cyklade en gång.. kören följde väl med lite halvt sådär.
Innan konserten blir jag vederbörligen introducerad som "dirigentens assistent". Vi är samlade längst ner i kyrkan för att börja där. Jag sitter ner på en stol. K-M böjer sig ner och säger "du vet väl att du måste avsluta Alta trinita också, för jag går upp på läktaren?" varvid jag suckar o ler lite, rycker på axlarna typ, då säger han "du får avsluta Gud är mysterium också, jag slår igång den och går sedan till läktaren". Då kändes det verkligen som om hela halva ansvaret var mitt.. då han säger "Har du gett upp nu?". Han såg nog något..
Jag gav det jag kunde för att vår konsert skulle bli bra. Och det lät riktigt bra. Bättre än i Alessandria. Tror dock jag fått blåmärken av K-Ms tackhandslag vid slutovationerna.  När vi gått ut för paus innan Requiem sjöngk jag bara rakt ner på hälarna längst bak i kyrkan för att samla mig lite. Älskade kören gav mig massor med beröm och K-M sa att han var skyldig mig en present. Requiem gick även det bättre än i Alessandria, sopranen sjöng inte lika falskt.  Har dock mycket vaga minnen från konserten. Men det är så jag reagerar på press och adrenalin-overload. Superfokus, kallsvett, darrningar och minnesluckor. Pizza på pizzeria efteråt. Mer tack. Men så trött som jag var minns jag endast "Är du trött?". Tillbaka till hotellet, sjukt nöjd med mig själv (är jag fortfarande). Jag har överkommit något som skrämde skiten ur mig, och det gick bra.
I säng vid 03:00.

4/5
Sovmorgon, frukost och packning innan avfärd till slottet där vi åt lunch.
Gott med Pasta, Pesto och Pannacotta. Pannacottan var dock lite halv-B. Peston var helt gudomlig. Vinet var lättdrucket och gott, fast det var rött.
Tacktal. Armen om. Självklart.
Hemresa - fortsatt mycket omtanke. Jag var oerhört trött. Kö på motorvägen in mot Milano. Incheckning och säkerhetskontroll. Blicken på mig. I bussen från Skavsta råkar jag höra hur han säger "jag är skyldig henne så mycket" i ett samtal om taxiresor och dylikt. I väntan på taxin får jag både erbjudande om att låna strumpor till mina kalla fötter, låna en jacka och ja.. taxiresan. "Sov gott".

I efterhand har jag förstått, till viss del tack vara morlillamor, hur nervös han måste ha varit där i Novi där orgeln dels inte fungerade till hundra procent (registreringen fungerade ibland, fotpedalerna lät som om hela orgeln skulle komma genom taket), och där han själv inte kunde leda kören. Det var ju hans anseende som maestro, till större del än körens, som stod på spel. Och så väljer han att be mig om hjälp och jag kunde hjälpa till utan att göra honom besviken. Det blev bra.  Stolt känner jag mig. Som jag vuxit. Fått bättre självförtroende. Hade känslan innan jag åkte att det skulle sluta med att jag kom hem och hade gjort något jag aldrig gjort förrut - den intiutionen hade rätt. Fast jag trodde aldrig det skulle vara att leda min kör framför en relativt stor publik..


Kronan på verket

Efter en fantastisk Italienresa.
Besök av Proffice-cheferna på jobbet idag.
Skulle skriva kontrakt på förlängningen i höst.
Får tillsvidareanställning.
Trevligt.

Mer Italien kommer.. ett mer strukturerat Italien helt enkelt.


Italien - eller hur jag blev "direttore assistenta"

Detta blir någon slags dag-för-dag från mycket luddiga mitt-i-natten-anteckningar från Italien.

Generellt sett, vädret var kanonfint. Sol och blå himmel, 24-26 grader i skuggan.  Helt enkelt underbart! Dessutom en kurs i "långsamt leverne á la Elle", ingen stress någonstans, koppla av och bara vara. Nyttigt, fungerade faktiskt.

05-01, sent på kvällen - eller, för mycket i huvudet ännu en dag
Det finns bara en (1) person som får kalla mig Mia, och som jag faktiskt lystrar till. En person. Hans förtroende känns både bra och konstigt. Han litar på mig, och ger mig erkännande för det jag gör - det känns bra. Konstigt för att det väcker allt det jag trodde var gömt och glömt, och för att jag låter det påverka mgi så mycket. Har varit mycket ängslig, förväntasfull, nervös inför helgen, och det mest av rädsla för vad jag känner, inte så mycket annat. Undvik, undvik, undvik är min taktik. Då kan jag åtminstone skjuta undan hans existens till en mental nivå istället för att ha honom under ögonen. Detta gör mig iofs stressad, men det blir någotsånär hanterbart ändå.
Släpp det nu - gå vidare.
Var tacksam för hans förtroende.
Var glad åt hans beröm, tro att det är uppriktigt.
Le och skratta mycket.
Du har bara ett liv, ta hand om dig själv först.

Amore!
Da capo.

05-02 senare på kvällen - eller, fy 17 vad jag mår dåligt
Illa, jag mår illa. Fysiskt och psykiskt.
Mest pga akustiken i kyrkan i Alessandria. Ljudet går rundgång i huvet och allt blir svårt, knepigt, jobbigt. Illamående och vill helst in i ett tyst rum där jag är ensam, och kan stänga av.
Pyskiskt illa, då allt annat i huvet gör det extra trångt när även alla jordens toner ska in.
Väck med det onda.
Fick en bra bild - världsfrånvänd men leende.
Beröm från Maestro Bosic. Skönt - då blev det rätt (men vem kan göra fel på ett enkelt avslag?), vill visa mig förtroendet värdig. Varför är det så svårt med vardagsprat när jag vet att det finns en kontakt där? När närvaron känns självklar, den fysiska alltså, men orden finner sig inte. Varför? Blyg - självklart,  men bara inför honom. Kören litar iaf på mig musikaliskt.
Tack.
Dagens självförtroendeboost: Få höra att jag skulle gjort Pie Jesu bättre än den italienska sopransolisten. Tack.
Imorgon - undvik. Stötta. Hjälp. Ge. (erbjud den, han kanske tar den)
Eller?
Osäkerhet är oattraktivt.

05-03 eftermiddag - eller, nu blev jag nervös
Besked. Ikväll ska jag leda kören medan K-M spelar. Shit pommesfrites, nervös!
Men det kanske går bra.. kanske. Vill inte att han ska bli besviken, eller att han förväntar sig mer än vad jag kan leverera. Kören tror nog jag kan mer än vad jag gör. Nervös bli jag iaf. Galet. Händerna kommer ju skaka.. och benen och allt kommer gå fint!!
Shit...

05-03 Sent efter middagen - eller, jag överlevde
Underbart! Roligt! Brava!
Fina berömande ord från Maestro Bosic och K-M. "Du kan ju allt" (före konserten) "Har du gett upp?" (tre minuter innan konserten då tre stycken blev fem). Jag blev direttore assistenta (maestro secunda). Kallsvettig och dan. Men det gick ju bra. Tror han var nöjd med mig - det verkar så. Kören var iaf mycket nöjd. Det är så glädjande, att jag lyckades genomföra det trots nervositet, kallsvett och stress. Ännu en fjäder i hatten och boost för självförtroendet. Orden är snudd på slut - mest för att jag har en god känsla på insidan. (Elle säger att jag glittrar)
Att han verkligen tror, och litar på mig. Att jag kunde leverera, även på kort tid.
Säkerhet är attraktivt!

05-04 sent, mycket sent - eller, Hemma - eller, Gonatt gonatt
Vederbörligen hemkommen. Skönt.
Tacktal från K-M på slottslunchen. Mest för sakens skull tror jag. Han var nöjd och mycket tacksam - påstår han är skyldig mig mycket. De i kören som sagt något har överöst mig med beröm - det värmer gott - jag som mest bara låtsats att jag kan...
Som de sa, delar av seniorklubben, att ni kan jag skriva i mina memoarer att jag gjorde min dirigentdebut i Italien. Sant.
Omhuldad av omtanke under resan. Omtänksam är nog bara början. Kanske. Som han sa i tacktalet (måste be att få transkribera filmsekvensen så jag får det ordagrant - minnet är selektivt) "om du vetat vad som väntade på den här resan.." (min respons: "då hade jag stannat hemma", körens respons: Skratt). "Det var modigt och bra gjort". Citaten är ungefärliga. Men modigt - visst.
Bjuden på taxi hem, värmande jacka i väntan på nämnda taxi. Taxi Örebro hade inte tillräckligt med bilar för 40 personer med packning en söndagnatt.. Dåligt..
Förtroendet värmer min knasiga, förvirrade, röriga själ. På torsdag väntar nog en present.
Att stötta och ge det jag kunde - det vann jag på.
Gonatt Gonatt.


Nu mest trött.
Faktiskt.
Lång promenad, sedan sova.