ViBaFemba

Jag säger då bara det. Ingen tråkförkylning kunde stoppa mig från att gå på Workshop med Vibafemba igår. Och det var det helt klart värt. Även om det blev feber och än värre förkylning av det.
Vibafemba är.. smått fantastiska. Nästan så man blev lite småkär i de allihopa. De arr vi fick prova på var inte särskilt svåra, de låter svårare än de är, och sjukt roliga!

Trevligt med inflyttningsfödelsedagspremiärfest hos Emma&David igår. Trots feber.

Idag var det egentligen spex på schemat, men inte med feber. Då är det bättre att vara hemma och försöka bli frisk. Läsa deckare, äta choklad och mumsa alvedon. Roligt.

Underbara barn!

Barn är fantastiska varelser.
Min brorson Jonathan, till exempel, han är 4 år i februari och har ganska bra förstånd och humor, för sin ålder: Han ska få ett syskon nu till jul, och min bror som är hemskt pedagogisk (not) har förklarat att "...när det blir snö ute, då kommer bebisen.." Nu var det ju dock så, att där de bor, där kom det snö i torsdags. Och ungen säger vederbörligen "... pappa, kommer bebisen snart?" inte kunde väl han veta att hans far menade mycket snö (som det är runt jul), barn är fantastiska.  Eller som idag, då mamma och Jonathan skulle plocka bort en nyckel ur dörren till källartrappen, som varit där sen Jonathan var bebis, för att undvika bebisramlingar nerför trappen. Då säger ungen: "..när bebisen kommer, då måste nyckeln tillbaka"  varvid mamma svarade något som "..ja, när bebisen börjar gå måste vi låsa dörren igen, så den inte ramlar" och Jonathan som är ganska så smart för sina år, och ganska hemma på dialekt säger:  ".. och far' ill' se' .." Fantastiskt!

Allt berättat av mamsen, som fått vinterdäck på bilen. Inte favoritbilen (Saab99 GLT, -77) dock. Den ska nog skrotas - SORG - eftersom reparationerna kostar mer än vad bilen är värd.. men vad gör väl det? En gammal Saab som låter som ett reaplan är väl helt okej? ;)

Djurskyddslagens beteskrav.

För er som inte vet det så är jag born and raised på en ganska stor bondgård. Idag läste jag i hemmatidningens nätblaska att ytterligare en lantbrukare blivit anmäld av miljönämnden. Orsak? Att de inte haft korna ute under hela sommaren. Och det är ju jättehemskt. Not. Visst, jag kan förstå djurskyddslagen, de vill att alla djur ska må bra. Visst. Men man måste se saker och ting i ett vidare perspektiv, i alla fall när det gäller beteskravet. För en lantbrukare som har medelmåttigt stora arealer mark, och medelmånga djur, kan kravet att alla kor ska gå ute under sommaren betyda att en stor del av arealen måste gå till betesmark. Resultatet blir då att mindre areal kan brukas för foder, vilket leder till att gården inte får tillräckligt med foder för vintern. Vad betyder det då? Jo, att lantbrukaren blir tvungen att köpa foder, vilket blir otroligt dyrt jämfört med att dra hem det själv. Dessutom är det få lantbrukare som har stora betesarealer så nära gården, vilket måste vara ett krav då kor måste mjölkas två gånger om dagen, annars blir det inte bra, mjölkstockning. Bra djurhälsa får man genom bra djurstallar, med bra syregenomsläpp och låg temperatur. Kall lösdrift mao. Inte genom att tvinga ut de på bete, när det inte finns markresurser för det.
Pappas gård, de har dispans från beteskravet. Tack och lov. Hur skulle det annars se ut? 130 kossor som ska ut varje dag, och in igen. Och var skulle de få plats - finns inga sådana arealer i närheten. De betesmarker som finns är ändå gigantiska. Att gå runt största hagen tar väl 1-1½timme längs med stängslet. Visst, taskig terräng, men ändå. Det är stort.
Varför finns beteskravet? - Ingvar Carlsson ville vara snäll mot Astrid Lindgren när tanten fyllde år. Bara för att hon tyckte att kossor ska gå ute på sommaren så infördes ett sådant krav. Utan en endaste liten tanke på om det skulle gå att genomföra i praktiken.
Men visst, jag gillar djurskyddslagen, till viss del. Att vanvårda djur är inte bra, och skall straffas. Men många av de som jobbar med att ta fram lagen och dess "underlagar" (kan man säga så?), har ingen verklighetsanknytning och borde kanske skaffa sig det först. Innan de klubbar saker som ställer till stora problem för de yrkesverksamma lantbrukare som på ett djurhumant sätt försöker hålla vårt landskap öppet, och vår landsbygd levande.

Så.
Jag vill norrut och klappa kossorna!
Undrar om mor&far satt på vinterdäcken.. kan behövas nu.
Om två månader är jag där.. då är det snart jul :)

Bara spex, bara spex, bara massor utav spex!

Spex.
Interaktiv musikalliknande improvisativ teater.
Kul.

Vi hade ett bra styrelsemöte igår. I stort sett alla mina farhågor försvann på ett kick - det ska nog gå bra det här ändå, även fast jag inte trodde det från början. Det känns jätteskönt, vi är ett bra gäng - skarpa hjärnor och ganska så mycket självdistans och humor, the essentials of harmoniska styrelsestunder.

Officiellt valda är vi nu också, jag och Linda. Känns bra. Men lite stressande då ingenting kan göras förrän manus är klart. Manus är inte klart. (Vilket jag kunde talat om redan i april att det inte skulle vara innan upptaktshelgen, jobbigt när man får rätt i frågor man helst vill bli överbevisad i) Och eftersom manus inte är klart, kan scenograf och regi inte bestämma sig för hur saker och ting ska vara, vilket leder till att vi i kostym inte kan börja jobba. Svårt att få den härliga energin att hänga kvar genom veckor av väntan. Så är det iofs för alla grupper,  men eftersom lokalflytt  (äntligen!) ligger på tidsplanen, och detta kommer ta tid från kreativt arbete, så blir själva kostymskapandet (dekor/låttext osv) försenat. Men eftersom jag är på sjukt bra humör idag så känns det ändå inte helt hopplöst att fixa 20 kostymer på 3 månader inkl. julledighet. Utmanande och roligt är snarare orden för det. Ska så sjukt roligt.

Alfakassan är däremot inte så roliga. 4 (fyra!!) veckors handläggningstid. Say no more.
Jobbet jag var på intervju för den 22/8 har nu först meddelat att jag inte fick tjänsten (tillträde 1/9) - dåligt.
Cellprov.
Köpte inte skorna jag ville ha - duktigt!

Men ändå, glad och lycklig. Nöjd.
Snart tagit mig igenom 615 sidor brittisk deckare.. för många ord. Hade räckt med hälften.
Tillfreds.
Och imorgon är det kör igen :)
Och, och..  höst på riktigt där ute! Lite höststorm på gång nånstans?

Förkylning, åtaganden och jullängtan

Åååååh vad jag avskyr näsblod!
Alltid när jag blir förkyld, så får jag näsblod. Vaknade av eländet i morse. Blev snygga blodspår från säng till badrum. Jättekul - och så blev jag tvungen att städa också. Eller, städa igen. För såklart hade jag precis städat innan.

Nya åtaganden ja. Har bestämt vad jag ska göra i spexet i år. Blir ett nytt försök att skriva låttexter, förra året blev låttextmöten och kör samtidigt, och då vinner alltid kören. Alltid. Men i år ska jag som sagt försöka igen, ska bli roligt. Och imorgon blir det första träff, hos mig. Ja, jag kunde inte säga nej när låtchef Josefin bad så snällt.. och ja, min lägenhet är något större än skokartongerna på kotten.
Sen blir det även ett fjärde år i kostymrummet. Med lite ansvar som grädde på moset också.. jag kan helt enkelt inte låta bli. Tog på mig helt och fullt kostymansvar i våras, men efter lång nedvarvning efter en allt för busy vår, och intensivt funderande bestämde jag mig att bara fokusera på kassöreriet, och valde bort kostymansvaret. Men nu så, på kostym&dekor-upptakten i torsdags ansåg jag och Linda att  "... vi båda ska  vara med i kostym, och vi skulle förmodligen inte kunna låta bli att bestämma" så efter ett kort snack så bestämde vi oss för att köra ansvaret fullt ut, även officiellt, med 50/50-ansvar men ändå skilt åt. Surprise surprise fick jag det administrativa med budget och "koll" och Linda det kreativa i syning osv.. Ska bli sjukt roligt och jag har redan en del funderingar och tankar på hur karaktärernas kostymer ska se ut. (har även tankar för mask/peruk - men det hade jag inte tänkt vara ansvarig för iår...) Är jättepepp på hela året, och känslan efter upptaktshelgen är lite Guldfeberistisk.

Läste en artikel på svd.se idag om julhandelns början. Ja, det är riktigt, de har börjat julskylta IKEA redan. (Harrods - fantastiskt ställe - började redan i augusti). Ska försöka ta mig ut på IKEA snart, så jag får shoppa lite.. Jag vill verkligen ha jul snart. Jul är fint - snö ute, lagom kallt, hemmavid, nytt syskonbarn beställt till innan jag kommer upp, och så fyller jag år också. Härligt! Har inte börjat lyssna julmusik än, men det kommer nog i samband med att kören börjar öva för Adventskonserten (2 december, Nicolai kyrka). Jag vill köpa julpynt, pryda lägenheten, baka lussekatter och pepparkakor, äta julskinka och se Kalle Anka.  Men jag får nöja mig med höstmys, mängder med thé, tända ljus, soft musik..

Att ta itu med:
* Revisionen
* Få ordning på SPCS, IB-poster retroaktivt
* Faktureringar ut
* Ringa alfakassan
* Ringa AF
* Ringa Fridhs i Karlstad

Asch, nu har jag missat sista ansökningsdatum för vårterminen va?


Marginalisering

Att känna sig marginaliserad är ingen skön känsla. Nästan som att bli överkörd av en ångvält och uppskrapad från asfalten bara för att köras igenom en jordfräs.  Men samtidigt förstår jag hur det tänks och varför det tänks som det gör - är bara min "jag-vill-bestämma"-hjärna som får sig ett frispel då och då, även om jag rent förnuftsmässigt vet att det inte är några fel i det som tänks, utan faktiskt rätt praktiskt. Jag måste sluta tänka som jag gör.

Vädret trycker ner mig i skosulorna och mitt människoförakt växer. Jag är inte byggd för att tvångsumgås med 45 andra i två dygn. Eller jo, det är jag väl, men.. jag blir så antisocial efteråt. Stänger in mig i min lilla lya och vägrar vara social, blir rent folkilsk. Och ganska otrevlig. Är nog bra att det inte är någon kör denna veckan, för det hade inte varit så fördelaktigt för mig, inte alls.. Förbjuden tanke!

Att ta itu med
* Få säkerhetskopian och faktureringsunderlagen från i våras av Maja
* Få klarhet i revisionen
* Få iväg ansökan till Tingsrätten
* Räkna spexets kontantkassa
* Äta något
* Bestämma vad jag ska göra i spexet iår - Hjälp mig?
* Sluta blogga, börja diska

Då var det dags för mig med!

Jaha, då var det dags för även mig att börja blogga. Blogga. Konstigt ord det där egentligen.. låter som något man satt i halsen och försöker få upp igen. Alternativt det där lätet som Gollum har för sig i LotR-serien.

lillamy - det här är ditt fel! Bara för att du ville läsa mitt allmänna trams så är det sånt det blir. Ostrukturerat, och direkt från hjärna och hjärta. Ska väl kanske försöka strukturera mig lite. Men bara lite.

Vad ska då denna bloggen fyllas med? Allmänt trams, saker som händer och sker omkring mig i min verklighet, och saker som sker i det som inte är verklighet.
Vad är då min verklighet? För tillfället en arbetslös sådan, då man som ekonom inte är direkt ensam om att söka de få jobb som faktiskt finns att söka. Jag måste börja bli bättre på spontanansökningar. 
Min verklighet innefattar även en hel del musik/sång. Finns få saker som är viktigare i mitt liv.  Även där krävs en uppryckning - mer övningstid (finns ju eftersom jag inte jobbar/pluggar), allt för att bli bättre. Söka reda på en ny sångpedagog ligger också på planeringen, inte helt lätt att hitta någon som passar mig och min genre. 
Spex är även en del av min verklighet. Och spexigt värre lär det bli, måste bara bestämma mig för vad jag vill göra för något i produktionen detta året.. något nytt kanske? eller något gammalt? eller helt enkelt inget mer än kassöreriet? Hjälp mig!

Nu är det dock snart tid för "Bones" - en tv-serie jag faktiskt följer, och gillar!